Kocasinan Merkez Mahallesi Mahmutbey Caddesi Tezcan Sitesi 345/A Bahçelievler / İST
+90 850 346 20 76

Diğer11/01/2022by mehmet Bilgin2Sınavda Başarılı Olmanın 7 Yolu

Başarıya uzanan yolda yapılması gereken en temel şey "çalışmak" olsa da çalışmak tek başına yeterli değil. Sınava hazırlık deyince akla ilk gelenler "düzenli çalışmak", "hedef belirlemek" ve "girilecek sınavı iyi tanımak" fakat süreci doğru yönetmek kişinin kendi elinde. Bunun için gereken ilk şey ise plan ve hedef oluşturmak. Hedefin belirlendiği, planın oluşturulduğu, sınavın iyi tanındığı bir sınav yolculuğunda başarıya ulaşmak hiç de zor değil.

 

ÖNCE HEDEFİNİ BELİRLE SONRA HAREKET GEÇ

Durumunuzu tespit edip eksiklerinizi belirlemek atacağınız ilk adım olmalıdır. Çünkü başlangıçta nerede olduğunuzu görmeli, ihtiyaçlarınızı ona göre belirlemeli ve ona göre bir hedef çizmelisiniz. En büyük hatalardan birisi hedefin olmamasıdır. Tüm adayların, “Başarılı olanlar nereye gittiklerini bilenlerdir” sözünden hareketle önce hedeflerini belirlemeleri sonra harekete geçmelidirler.

SİSTEME HAKİM OL

Başarının koşulları arasında girilecek sınavın özelliklerini bilmenin ve sınav sistemini tüm detayıyla öğrenmenin yatmaktadır. Sınav sistemi sizden ne istiyor, hangi derslere ne kadar önem vermenizi gerektiriyor. Bunları eğer iyi anlarsanız sınav sürecini yönetmeniz daha kolay olacaktır. Sınav sistemini iyi tanıyan öğrenci daha az problemle karşılaşır.
Mevcut sınav sisteminde hedeflenen bölüme göre derslerin katsayılarının değişiklik göstermektedir. Bu duruma, sağlık alanı düşünen bir öğrenciye en fazla puan getiren ders Biyolojiyken Mühendislik düşünen bir öğrenciye ise en az katkı sağlayan dersin Biyoloji olduğunu örnek verilebilir.

ZAMANI DOĞRU YÖNET

Başarıya giden yolda yanıt aranan en temel sorulardan birinin “Verimli mi çalışıyorsunuz yoksa sadece çalışıyor musunuz?” olduğudur. Çevrenizde çalıştığını söylemesine rağmen başarılı olamadığı söyleyen çok öğrenci var. Verimli çalışma derken zamanı iyi kullanmayı, neyi ne zaman yapacağımızı planlamaktır. Başarının özeti, verimli ve düzenli çalışmadır. Bu sebeple amacınız sadece çalışmak değil verimli ve doğru çalışmak olmalıdır. Bu durum size başarıyı getirdiği gibi zamanı doğru yönetmenizi de sağlayacaktır.

ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLA VE BUNA UY

Hazırlanan planın kişiye özel olması gerekir. Plan “kurtarıcı” olarak tanımlanabileceği gibi programlı çalışmanın avantajlarını şöyle sıralanabilir:
Çalışma programı hazırlayarak hem zamanınızı doğru kullanma alışkanlığı kazanmış olursunuz hem de hayatınıza düzen getirmiş olursunuz. Programlı çalışmak, bir günde ne kadar çalışacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Günün hangi saatlerinde çalışacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Neye nereden başlayacağınıza karar vermenizi sağlar. Güven ve motivasyon sağlar. İlgi ve dikkati arttırır. Bu yarışa daha etkili bir şekilde hazırlanmanızı sağlar. Daha az zamanda daha çok bilgiye ulaşmanızı sağlar. Ders dışı faaliyetlere de zaman ayırmanızı sağlar.

SINAVA ADIM ADIM İLERLE

Sınava hazırlık sürecinin son zamanlarının çok önemlidir.Kalan süreyi iyi değerlendirmek süreç içindeki eksikleri ortadan kaldırmaya fayda sağlayacaktır.
Son 2 ay, son 1 ay, son 15 gün diye sınav anına kadar götüreceğiniz bu zaman dilimini iyi kullanmalısınız.Sınav yaklaştıkça kaygı ve heyecan artar, eğer siz son zamanları doğru değerlendirir ve tekrarlar yaparak konu hakimiyetinizi gözden geçirirseniz kaygı ve heyecanınızı da minimum seviyeye indirmiş olursunuz. Sınav tarihi yaklaştıkça davranışlarınız sınava hazırlık için yaptığınız son çalışmalar daha çok önem kazanır.

HAYATININ DÖNÜM NOKTASINI BELİRLE

Başarıya giden yolda sondan bir önceki adımı “uygun mesleği seçmek” olarak nitelendirilebilir.
“Size uygun meslek nedir?”  Bu sorunun ve cevabının hayatınızın dönüm noktası olduğunun farkındayız. Yanlış meslek seçimi yanlış hayat yaşamaya sebep olur bu yüzden sınav hazırlık sürecinin sonunda hem kendinizi hem de meslek erbaplarını dinleyerek doğru mesleği seçiniz. Meslek seçimine karar vermek çok kolay değil. Bunu daha net anlamak için her sene sınava hazırlanan grubun sayısal verilerine bakmak yeterli olacaktır. Ortalama 400-500 bin civarı aday bir üniversite mezunu ya da bir üniversiteye kayıtlı; yaptığı işi sevmeyen ve beklediği mesleki hazza ulaşamayan yüz binlerce kişi yeniden meslek arayışına giriyor.
Ünlü psikoloji profesörü Maslow “İnsanın, yapacağı işini bulması, eşini bulmasına benzer” demiştir.

SON ADIM: DOĞRU TERCİH

“Sınava hazırlanmak mı, tercih yapmak mı?” sorusuna çoğu adayın “sınava hazırlanmak” olarak yanıt vermekte.Fakat tercih süreci geldiğinde farklı fikirler ortadan kalkar ve herkesin fikri ortak olmaya başlar. Zor olan tercihtir. Çünkü tercih, hayat seçmektir. Bu konuda yapacağınız en büyük yanlış aldığınız sınav puanına, kişilere ve rastgele tavsiyelere göre yapacağınız seçimdir. Eğer siz ‘İleride kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?’ sorusuna cevap verebiliyorsanız, orası için biletinizi bir an önce alın.

Share

2 comments

  • Geovanni Considine

    25/01/2018 at 09:35

    Doloribus veniam qui quisquam. Voluptatem porro in magni. Voluptatem et doloribus voluptatum cupiditate itaque molestiae dicta quae.

    Reply

  • Ms. Rita Thompson

    25/01/2018 at 09:35

    Quaerat et deserunt tempore laboriosam iure suscipit libero quia. Impedit doloribus sed error quae debitis voluptas. Natus dolor sapiente beatae et et explicabo. Et totam et ea ut commodi voluptatem nulla quas.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *